Alle coaches hebben naar het WK gekeken, dus wordt het maar een saai seizoen in de Eredivisie… of niet?

Posted on 27 July 2010

2


Vanavond een korte blik geworpen op de oefenwedstrijd van NEC tegen Cracovia uit Krakow, Polen. Cracovia is de voormalige club van PSV-aanwinst Marcelo en eindigde het afgelopen seizoen zeven punten boven de degradatiestreep in de nationale competitie. En NEC speelde 1-1.

Maar belangrijker dan dat is de conclusie dat ook de Nijmeegse Eendracht Combinatie van plan lijkt het seizoen met een 4-2-3-1 formatie te lijf te gaan.  Na Martin, Pieter en  Mario dus ook gij, Wiljan?

Geachte lezer, denkt u nog één laatste keer terug aan het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika… Dat staat inmiddels ook wel bekend als het toernooi van de doorbraak van de 4-2-3-1, hoewel overigens ook in 2006 al drie van de vier halve finalisten dit systeem hanteerden, maar dit terzijde. Het WK 2010 staat om veel dingen bekend. Noem natuurlijk de vuvuzela, de jabulani en het overweldigende enthousiasme van de Zuid-Afrikanen… Maar het WK van de 4-2-3-1 staat zeker niet bekend om zijn fraaie voetbal . En ook niet onbelangrijk, het aantal doelpunten lag met 2.20 per wedstrijd lager dan op alle voorgaande toernooien. En dit ondanks de zwabberende Jabulani die toch wel wat keepers op het verkeerde been heeft gezet.

Zijn er dan geen mooie wedstrijden om op terug te kijken? Jazeker, alleen speelden Argentinië, Mexico, Uruguay en Chili allemaal geen behoudend 4-2-3-1. En Duitsland speelde met 4-2-3-1 wel prachtig voetbal. Het veegde Australië van de mat, pakte Engeland en Argentinië in en legde het hierna direct (met het kenmerkende 0-1) af toen het de eerste 4-2-3-1 tegenkwam in de vorm van Spanje in de halve finale. Nog een teken aan de wand: er zijn slechts een handjevol wedstrijden gespeeld waarin een team er in slaagde om een 1-0 achterstand in een overwinning om te zetten…

Maakt u de borst maar nat. De 4-2-3-1 komt er aan! Het aantal doelpunten zal dit jaar op een historisch dieptepunt komen te liggen, teams die een achterstand nog in een overwinning kunnen ombuigen zullen op één hand te tellen zijn. Of gloort er nog licht aan de horizon? Zijn er nog steeds mensen die als ware Capello’s hun teams rijp voor de slacht met een jaren ’90 4-4-2 het veld in sturen? Gaan we de eerste 4-6-0 experimenten op Nederlandse bodem zien, voortbordurend op de briljante uitvinding van Roma coach Luciano Spaletti? Zijn er Nederlandse adepten van de gevierde “Loco” Bielsa, die met zijn Chili in een aanvallende 3-4-3 het zweet op de voorhoofden van copycat 4-2-3-1 coaches bracht?

Nog maar tien nachtjes slapen en dan zullen we het weten…

Tagged:
Posted in: Eredivisie