Ajax: een terugblik op de 3-1 tegen Chelsea!

Posted on 25 July 2010

0


Ajax had op papier de meest aansprekende tegenstander van alle Nederlandse clubs in de oefencampagne. Regerend Engels kampioen Chelsea. Op het scorebord prijkte na 90 minuten een ferme 3-1 overwinning voor de Amsterdammers. Maar wat heb je aan een tegenstander op papier en een stand op een scorebord?

De opstellingen

Ajax trad in de halflege ArenA met een gemankeerd eerste elftal aan. Van de beoogde basis stonden slechts Enoh, Vertongen, Alderweireld, Anita en doelman Stekelenburg stonden op hun vaste positie. Siem de Jong werd van schaduwspits tot waarnemend spits benoemd en Zeegelaar, Sarpong, Eriksen, Lindgren en zelfs Oleguer kregen de kans om hun claims voor speeltijd kracht bij te zetten.

Chelsea trad zelfs vrijwel geheel in een B-formatie aan. Alleen John Obi Mikel en Michael Essien zijn normaal gesproken bekende gezichten in de basis van de Londense club. Voor Nederland was het aardig om de talenten Jeffrey Bruma en Patrick van Aanholt op vaderlandse bodem in actie te zien. Nieuwe aanwinst Yossi Benayoun, voor 7 miljoen overgenomen van concurrent Liverpool, maakte zijn opwachting vooralsnog niet.

De zomer

Overigens komt het financiëel verschil tussen Ajax en een topclub als Chelsea ook deze zomer weer aardig naar voren. Terwijl bij Ajax het salaris van El Hamdaoui een brug te ver is geeft Chelsea even zes miljoen uit aan een 17-jarige Tsjechisch talent (Kalas) en drie miljoen aan een Kroatische keeper van ook 17 jaar (Delac). Naar verluid heeft Ajax op het moment van schrijven een akkoord bereikt met Emile Mpenza, Belgische spits, 32 jaar en afgelopen seizoen in de Zwitserse competitie goed voor 21 treffers in 31 optredens. Kennelijk kan je op elke leeftijd nog godenzoon worden… Mpenza zou dan de eerste aanwinst zijn om het vertrek van Kennedy, Pantelic, Gabri en Rommedahl op te vangen en dan is het aanblijven van Suarez, Van der Wiel en Stekelenburg nog lang geen zekerheid. De soap ging zelfs zo ver dat trainer Martin Jol dreigde vreemd te gaan met het Engelse Fulham, alwaar hij in de belangstelling stond na zijn eerdere relatie met Tottenham. En de verhoudingen tussen club en trainer liggen kennelijk zo dat de club om de relatie in stand te houden toch nog enkele verborgen laatjes wist open te trekken. Ook Ajax-voorzitter Rik van den Boog ontging de parallel met de liefde niet: “Natuurlijk heb ik liever dat Jol flirt met een vrouw dan met een club, maar dat is voetbal.” Ajax is een club die altijd in beweging is, maar of dit de beweging is waar we op zitten te wachten?

De beelden van de wedstrijd waren ondertussen niet live, maar wel integraal met een half uur vertraging op RTL7 te zien. Wat een merkwaardig beeld, te meer omdat niemand op RTL er met een woord over repte dat de wedstrijd in feite al goed onderweg was terwijl de kijkers een uitgebreide voorbeschouwing voorgeschoteld kregen. Op zich niet erg hoor, een wedstrijd wat vertraagd uitzenden, maar kom daar gewoon voor uit…

De wedstrijd

Goed, het spelbeeld dan. Dat werd natuurlijk direct gekleurd door de vroege 1-0 van Ajax, of eigenlijk van verdediger Bruma van Chelsea die zijn keeper Turnbull passeerde met een verkeerd geraakte kopbal op een goede voorzet van Christian Eriksen, die frequent van positie wisselde met Sarpong. Daarna zagen we een aanvallend Chelsea, waarbij het spel in eerste instantie breder werd gehouden dan we van het ‘echte’ Chelsea en hun frequent gebruikte 4-1-2-1-2 opstelling gewend zijn. In het afgelopen seizoen domineerde Chelsea met een ‘narrow diamond’ variant het centrale middenveld volkomen, waarbij de fysieke kracht van Obi Mikel als verdedigende middenvelder en Essien meer centraal gecombineerd werd met de balcontrole van spelers als Ballack en Deco.

De 4-2-3-1 verdediging van Ajax

Hier zien we een ander beeld. Deze opname komt uit het begin van de wedstrijd, kort na de 1-0. Chelsea valt aan en opvallend is de positie van de vleugelspitsen van Chelsea, zeer dicht tegen de zijlijn aan. Ajax verdedigt volgens het bekende 4-2-3-1 principe, het centrum kort op elkaar, de backs dichtbij de centrale verdedigers (rood) om geen ruimte voor opkomende mensen weg te geven. Dit betekent automatisch meer ruimte aan de zijkanten, die dan moeten worden verdedigd door de teruglopende vleugelaanvallers (geel). In het centrum zorgen de controlerende middenvelders ervoor dat er geen braakliggend terrein voor de verdediging ontstaat. Op deze manier is Ajax bij balverlies met acht verdedigend ingestelde spelers goed voorbereid op wat komen gaat. Slechts de blauw gemarkeerde spits en aanvallende middenvelder hebben geen verdedigende taak zodra Chelsea de bal naar voren heeft verplaatst. Tegen de sterkere tegenstanders zullen we Ajax buiten balbezit op deze manier vaak voorde dag zien komen.

De 4-2-3-1 verdediging zoals het niet hoort...

Op de bovenstaande opname is het tegendoelpunt van Chelsea in de maak. Knullig balverlies van Enoh op het middenveld is hier juist aan vooraf gegaan, maar dit zou niet fataal hoeven zijn als er niet al meer dingen mis waren. Let op het stuitende verschil met de eerdere opname. Nu zijn er geen acht, maar slechts vier spelers van Ajax op hun verdedigende posten aanwezig. Met name de zeer vooruitgeschoven positie van de backs Oleguer (boven in beeld) en Anita (nog juist onder in beeld) is cruciaal. Hiermee ontstaat een drie-tegen-twee situatie die Chelsea goed uitspeelt. Bij terugkijken van de minuut voorafgaand aan deze goal valt op dat Ajax eigenlijk volledige controle heeft. Er is langdurig balbezit en de keuze om de backs zover naar voren te positioneren is bepaald niet geforceerd. Anita kiest voor een aanvallende actie op de linkerflank, maar de balans mist omdat Oleguer precies  hetzelfde doet op de rechter flank. Tegen een matige eredivisieclub zou Ajax hiermee wel wegkomen, maar op dit hogere niveau duidelijk niet…

De manier waarop Ajax kort hierna de 2-1 maakte verdient evenals de 1-0 geen uitvoerige analyse. Een blunder van keeper Turnbull zorgt ervoor dat gelegenheidsspits Siem de Jong eenvoudig de bal in een leeg doel kan schuiven. De associatie met de manier waarop het Nederlands elftal op het WK in Zuid-Afrika regelmatig vrouwe Fortuna aan zijn zijde vond is makkelijk gelegd. Het vervolg van de wedstrijd werd, met name in de tweede helft, verstoord door twaalf wissels in de tweede helft. Reden waarom deze analyse tot de eerste helft beperkt blijft. Wel maakte knuffelspits Suk opnieuw een doelpunt, tot groot vermaak van het Suk-Suk-Suk scanderende Ajax-publiek.

De conclusie

De blik omhoog...

Ajax met de terugkerende WK-gangers Suarez, de Zeeuw en van der Wiel zal de strijd in de eredivisie zeker aankunnen, maar of de komst van alleen Mpenza het verlies van Kennedy, Gabri, Pantelic en Rommedahl kan opvangen is maar zeer de vraag. Ajax schijnt nog in de markt te zijn voor een rechter vleugelaanvaller, maar zal ook hiermee niet de impuls krijgen die bijvoorbeeld van concurrent PSV, na het aantrekken van meerdere versterkingen voor de basiself, wel verwacht mag worden.

Het lijkt erop dat de tendens van de laatste tien jaar intact blijft. Ajax als leerschool voor binnen- en buitenlands talent dat, nog voordat de bloei volledig is ingezet, de lokroep van de Europese top niet kan weerstaan. Voor Ajax-fans mag het morgen 31 augustus zijn, zodat we weten dat Stekelenburg, Suarez en Van der Wiel de roodwitte kleuren nog minstens een half jaar zullen verdedigen. Het lijkt erop dat dat wel een ronde of wat aan Europees voetbal gaat schelen. Eerst maar eens tegen PAOK… Volgende afspraak: aanstaande woensdag, kwart voor negen!

Tagged: , ,
Posted in: Friendly