Dinsdagavond Sint Truiden – PSV! Meer zicht op de basis van het komend seizoen?

Posted on 19 July 2010

2


Waar Ajax het deze week live op RTL en hier in korte versie op YouTube deed met een zeer matig optreden tegen een zeer gerenommeerde tegenstander in de vorm van FC Porto doet concurrent PSV het dinsdagavond anders. Niet op de Nederlandse TV, een weinig bekende tegenstander dichtbij huis, maar hopelijk met een sprankelender optreden dan de Amsterdammers.

VV Sint Truiden is de tegenstander voor de Eindhovenaren en na de 4-1 tegen FC Den Bosch en de magere 3-2 tegen stadgenoot Eindhoven wordt het tijd voor wat serieuzer werk. Zaterdagavond werd al met 1-0 gewonnen van het Engelse Ipswich Town in de afscheidswedstrijd van voormalig aanvoerder Timmy Simons, die zijn carrière voortzet in de Bundesliga bij 1. FC Nürnberg, waar PSV overigens op zaterdag 24 juli nog tegen oefent.

En dinsdagavond nemen de PSV-ers het op tegen Sint Truiden. Sint Truiden is misschien niet zo’n bekende naam, maar eindigde in de Belgische Eerste Klasse het voorbije seizoen knap op een vijfde plaats en miste uiteindelijk de kwalificatie voor de derde voorronde van de Europa League op een haar nadat de play-offs werden verloren van Genk.

Bij Sint Truiden speelt één voormalig PSV-er, al zal de naam Yannick Rymenants niet bij iedereen belletjes doen rinkelen. Deze 21-jarige Belgische aanvaller wist na een jeugopleiding bij PSV geen plaats in de selectie af te dwingen en ging afgelopen zomer transfervrij naar Sint Truiden. Verder heeft afgelopen jaar keeper Simon Mignolet, speler van het jaar in België, nadrukkelijk in de belangstelling gestaan van PSV, maar hij werd uiteindelijk voor 2,5 miljoen euro verkocht aan het Engelse Sunderland waar hij het de geblesseerde Schotse nationale doelman Craig Gordon moeilijk mag maken.

Nieuwe gezichten zijn er zeker bij de Brabanders, al zit daar ook een oude bekende bij. Wilfred Bouma zou namelijk na vijf jaar Aston Villa graag zijn terugkeer op het oude nest willen maken. Hij traint voorlopig mee met de selectie in de hoop dat Rutten hem in de selectie van PSV voor het komende jaar zal opnemen. PSV nam in de zomer niet alleen afscheid van Simons, maar ook werd het contract van de tegen Brazilië toch indrukwekkende André Ooijer niet verlengd, gaat Dirk Marcellis zijn geluk beproeven bij AZ en werd definitief afscheid genomen van Mike Zonneveld. Over Andy zullen we het in dit verband maar niet hebben.

Nieuwe aanwinst Marcelo, hier nog met het shirt van Wisla Krakow in handen

Zekere aanwinsten zijn er ook. Centrale verdediger Marcelo, 23 jaar oud, werd voor bijna 4 miljoen euro overgenomen van Wisla Krakow. De kopkracht van deze sterke verdediger is niet te missen in dit compilatie filmpje met overigens de indrukwekkende muziek van het Kronos Quartet eronder! Voorlopig zal Marcelo zich nog niet in het PSV shirt mogen laten zien. Zijn werkvergunning is nog in bewerking en vooralsnog is niet bekend wanneer hij zijn debuut zal mogen maken.

Naast Marcelo werd Atiba Hutchinson transfervrij overgenomen van FC Kopenhagen. Een heel ander type speler, heel andere muziek, maar net zo goed een YouTube filmpje waar PSV fans moed van mogen krijgen. Hutchinson heeft de bijzondere combinatie van zowel de Canadese nationaliteit als die van Trinidad en Tobago, speelt centraal op het middenveld en maakt na vijf seizoenen jaar in de Deense competitie nu de stap omhoog naar PSV. Verder heeft PSV van AZ de watervlugge Jeremain Lens overgenomen, het afgelopen seizoen bij de Alkmaarders goed voor 12 treffers en 8 assists in 32 wedstrijden en uiteindelijk zelfs lang deel van de voorselectie van het Nederlands Elftal voor het WK in Zuid-Afrika.

Normaal gesproken treedt PSV aan in een vrij standaard 4-4-2 formatie en er is tot nog toe weinig reden om aan te nemen dat trainer Fred Rutten daar dit jaar van af zal wijken.  En zelfs een prognose voor de basiself van PSV voor het seizoen 2010/11 is op dit moment nog niet te geven. PSV heeft veel spelers in de selectie die dichtbij elkaar zitten qua niveau en dit zal Rutten in staat moeten stellen om te rouleren, spelers zo nodig rust te geven en een lang en slopend seizoen goed door te komen. In het doel lijkt de verdeling wel duidelijk. Isaksson zal de voorkeur boven Cassio Ramos krijgen, al spreken alle geruchten omtrent het eventueel aantrekken van Mignolet om Isaksson te vervangen niet het gewenste vertrouwen in de Zweed uit.

Achterin zal aanwinst Marcelo de strijd aan moeten gaan met erkende krachten als Maza Rodriguez, nog actief met Mexico op het WK, Vukovic, aan het eind van vorig seizoen aangetrokken en de nog altijd niet vertrokken Salcido. Op het middenveld lijken slechts Dzsudzsàk en Afellay zeker van hun basisplaats. Voor de overblijvende twee plekken maken Bakkal, Hutchinson, Engelaar, Wuytens en misschien Amrabat aan de rechterkant kans. En voorin strijden Toivonen, Koevermans, Lens en de in genade aangenomen Jonathan Reis om de beschikbare twee spitsposities. En dan zou deze week wellicht Marcus Berg op huurbasis ook nog de overgang van HSV naar PSV maken.

Het wordt een interessant seizoen voor PSV. Afgaand op de versterkingen is PSV er dit seizoen van alle Nederlandse clubs met afstand het meest op vooruitgegaan en daarmee zijn de Eindhovenaren, meer nog dan het afgelopen jaar, wat 11tegen11 betreft de te kloppen ploeg voor de titel.

Tagged:
Posted in: Friendly