Vitoria Guimaraes – Groningen vanaf 22.15 uur live te zien…

Posted on 16 July 2010

0


Vitoria Guimaraes – Groningen is live te volgen via deze link.

Vandaag aandacht voor Groningen. De Trots van het Noorden is op uitnodiging in Portugal voor een trainingskamp van enkele dagen waarin wedstrijden tegen niet de minste clubs op het programma staan. Kampioen Benfica is morgen de tegenstander en vanavond wacht Vitoria Guimaraes, afgelopen seizoen geëindigd op de zesde plaats.

Deze wedstrijd biedt uiteraard de mogelijkheid om de blik te richten op de nieuwe trainer, Pieter Huistra. Vorig seizoen was de ex-international nog verantwoordelijk voor jong Ajax en nu mag hij in de voetsporen treden van Ron Jans, die na acht jaar FC Groningen verliet voor noordelijke rivaal Heerenveen. Als  Huistra de speelstijl van zijn voorganger zou doortrekken, en afgaand op de eerdere oefenwedstrijden die Groningen eerder afwerkte is er geen reden om aan te nemen van niet, dan treedt FC Groningen dit seizoen aan in een 4-2-3-1 formatie. Waar deze formatie in het internationale voetbal en ook in de grotere competities, met name in Engeland en Spanje, onderhand gemeengoed lijkt te zijn geworden, is dat in de Eredivisie nog zeker niet het geval. Misschien dat het succes van deze formatie op het afgelopen WK ook de vaderlandse trainers kan overhalen, zodat we deze tactisch robuuste speelstijl het komende jaar vaker gaan tegenkomen.

Verwachte basisopstelling van FC Groningen. Tussen haakjes de verwachte basis als de hele selectie weer fit is.

Zijn er ook nog nieuwe gezichten te bewonderen in het groenwit dit jaar? Jawel! Met het contracteren van linker vleugelspeler Dusan Tadic, hier te bewonderen in een YouTube compilatie, troefde Groningen een aantal gerenommeerde clubs als Bayer Leverkusen, Montpellier en naar verluidt ook Ajax af. Tadic speelde ondanks zijn jonge leeftijd van 21 jaar de voorbije drie seizoenen steevast in de basis bij Partizan Belgrado en was het afgelopen jaar zelfs goed voor 10 goals en 9 assists in 27 duels. De Servische jeugdinternational, die overigens afgelopen jaar ook al n interland speelde, moet FC Groningen van de broodnodige aanvallende creativiteit gaan voorzien. Verder werd de aanvoerder van KV Mechelen, Jonas Ivens, aangetrokken om het vertrek van centrale verdediger Gibril Sankoh op de vangen. Ivens is een fysiek sterke speler, meet liefst 1.85 meter en zal een stevig duo vormen met Andreas Granqvist, die ondanks de vele geruchten over een transfer naar Engeland nog gewoon onder contract staat bij Groningen. Dan zijn er nog twee nieuwe namen in de basis vandaag: Maikel Kieftenbeld, rechtsback, overgkomen van Go Ahead Eagles en Gonzalo Garcia Garcia, de gracieuze, maar vaak ook kwetsbare spelmaker die tergugehaald is na een half jaar VVV Venlo.

Bij Groningen zal Danny Holla, normaal gesproken één van de controleurs op het middenveld, de competitiestart moeten missen. Hij kampt nog met de nasleep van een gebroken enkel, vorig seizoen opgelopen tijdens de training. Verder mist Groningen ook al langere tijd spelmaker Petter Andersson die met kniebandproblemen al ruim een half jaar is uitgeschakeld. Tenslotte ontbreken WK-gangers Tim Matvz en Thomas Enevoldsen nog. Zij krijgen rust van trainer Huistra en zullen zich later bij de voorbereiding aansluiten.

Een speler om bij tegenstander Vitoria Guimaraes vooral op te letten is de nieuwe spits Edgar Silva, een Brazliaan van 1.90 meter lang die het afgelopen seizoen bij concurrent Nacional in 24 wedstrijden 12 keer doel trof.

Deze voorbeschouwing zal morgen worden vervolgd met een terugblik op de wedstrijd en een analyse van wat we dit seizoen kwalitatief en inhoudelijk van FC Groningen mogen verwachten.

TIP: Voeg 11tegen11 toe aan je twitter account om geen update meer te missen…

Tagged:
Posted in: Friendly