Het voetbal is dood, leve het voetbal! Aftrap seizoen 2010/11: FC Utrecht – KF Tirana, 2e voorronde Europa League

Posted on 15 July 2010

0


Het is halverwege juli, de WKater trekt zich langzaam terug uit Nederland en de eerste officiële wedstrijd van een Nederlandse eredivisieclub in het seizoen 2010/11wordt straks gespeeld. Weet u nog? FC Utrecht won met overmacht de playoffs van het afgelopen seizoen door achtereenvolgens zowel FC Groningen als Roda JC zowel uit als thuis te verslaan. “Het is fantastisch voor de club en de stad dat we weer Europees voetbal halen”, zei Du Chatinier na afloop.

En dat fantastische begint vanavond met de dubbele ontmoeting met het Albanese Klubi i Futbollit Tirana, oftwel KF Tirana. Deze club werd de voorbije zestien seizoen maar liefst tienmaal landskampioen en speelde negen nationale bekerfinales waarvan er zes werden gewonnen. De deelname aan de voorrondes van de Europa League dwong KF Tirana af met de derde plaats in de competitie afgelopen seizoen. Dit was overigens pas de tweede keer in de laatste zeventien seizoenen dat KF Tirana het seizoen niet op een eerste of tweede plaats afsloot. Het deelt zijn stadion met aartsrivalen Dinamo en Partizani, maar speelt de grotere wedstrijden het nationale Kemal Stafa stadion, het grootste stadion van Albanië met 19.600 zitplaatsen. Voor KF Tirana, bekend als ‘het Ajax van Albanië’, zijn de afgelopen drie seizoenen aanmerkelijk slechter dan gebruikelijk verlopen en de verwachtingen voor het komende jaar worden niet geholpen door het vertrek van maar liefst acht basisspelers, waaronder speler-coach Devi Muka. De nieuwe coach, Sulejman Starova, kreeg wel de vrijheid om zeven nieuwe namen aan te trekken. Geholpen door de prestaties in het verleden was KF Tirana, op basis van de UEFA-coëfficient, nog wel geplaatst voor de eerste voorronde van de Europa League. Hierin werd Zalaegerszegi TE, de nummer 5 uit de Hongaarse competitie, na tweemaal 0-0 uiteindelijk in de verlenging uit met 0-1 verslagen. Het doelpunt viel uit een directe vrije trap van Erindo Karabeci, groot Albanees talent en aanvoerder van jong Albanië. Voor de die-hard fans is de wedstrijd hier in zijn geheel nog eens rustig te zien.

KF Tirana speelt naar verwachting met een 4-3-1-2 systeem waarbij de drie middenvelders zeer defensief zijn ingesteld en kort voor de vier-mans verdediging opereren. Het spitsenduo bestaat uit Plaku en Pejic, waarvan de laatstgenoemde transfervrij overkwam van het gedegradeerde Kroatische NK Sesvete.

Bij Utrecht vertrokken deze zomer vijf spelers. Voormailig aanvoerder Gregoor van Dijk kreeg het aan de stok met trainer Ton Du Chatinier en vertrok naar het Cypriotische AEK Larnaca. Het aflopende contract van Hans Somers werd niet verlengd en ondanks een korte stage bij Lierse, de club waar hij opgroeide, kwam het ook daar niet tot een nieuw contract. Vleugelspeler Gregory Schaken (nog geen nieuwe club), middenvelder Ken van Mierlo (RBC) en verdediger Vito Wormgoor (De Graafschap) zijn de overige vertrokken spelers.

Nieuwe krachten kwamen er in de vorm van drie jonge Australische talenten. Michael Zullo, 21 jaar en linker middenvelder, Adam Sarota, 21 jaar en aanvallende middenvelder en tenslotte Thomas Oar, 18 jaar en linker vleugelspeler kwamen alledrie van het Australische Brisbane Roar. Van dit trio maken in elk geval Sarota en Oar deel uit van de selectie voor het treffen met KF Tirana. FC Utrecht zal het vanavond in elk geval zonder WK-ganger Michel Vorm moet doen. Hij is fysiek wel fit, maar kan een beetje rust voor het nieuwe seizen wel gebruiken en wordt vervangen door Khalid Sinouh. Tenslotte ontbreekt ook de Deen Michael Silberbauer, afgelopen jaar toch goed voor dertig optredens in de basis bij FC Utrecht.

Verwacht, in lijn met het afgelopen seizoen, een 4-4-2 systeem van trainer Ton Du Chatinier. Spitsen Van Wolfswinkel, afgelopen seizoen 334 minuten per doelpunt, en Jacob Mulenga, 323 minuten per doelpunt, gesteund door gangmaker Dries Mertens zullen voor een swingender seizoen moeten zorgen dan het afgelopen jaar is gebeurd.

Tromgeroffel, stilte in de zaal… Het nieuwe seizoen gaat beginnen! En al is de atmostfeer waarschijnlijk niet die van een zinderende en kolkende uitverkochte Galgenwaard, we zijn onderweg en dat telt!

Posted in: Europa League