Nederland – Uruguay: vooraf…

Posted on 5 July 2010

0


De wedstrijd na de wedstrijd…

Voor beide teams zal deze wedstrijd toch te boek staan als de wedstrijd na de wedstrijd. De Nederlandse overwinning op Brazilië zal, hoe het WK 2010  ook verder afloopt, de boeken ingaan als één van de absolute hoogtepunten van dit wereldkampioenschap. De verrassing was groot, evenals het afgedwongen internationale respect en daarmee heeft Oranje overduidelijk de favorietenrol voor de komende wedstrijd.

Tegenstander Uruguay heeft ook bepaald geen onbewogen kwartfinale achter de rug. Het land zag zichzelf uitgeschakeld worden, ware het niet dat een symbiose van de ‘Hand van God, deel II’ en een verzameling engelen op de lat ervoor zorgden dat niet het Ghana van strafschopnemer Asamoah Gyan, maar het Uruguay van de veelbesproken Luis Suarez voor het eerst sinds 40 jaar in de halve finale van een WK staat.

Waar Maradona op het WK van 1986 in Mexico nog met zijn ‘Hand van God’ wegkwam moet Suarez er wel degelijk een prijs voor betalen. Hij mist de halve finale door een schorsing. Verder ontbreken linksback Fucile vanwege een tweede gele kaart en Ajacied Lodeiro wegens een gebroken middenvoetsbeentje. Centrale verdediger Godin miste door een dijbeenblessure het kwartfinaleduel met Ghana, maar zou tegen Nederland wel weer kunnen spelen (EDIT: Godin moet toch dit duel aan zich voorbij laten gaan en wordt waarschijnlijk door Victorino vervangen). Verder is het meespelen van centrale verdediger en aanvoerder Diego Lugano is enige tijd twijfelachtig geweest vanwege een kwetsuur aan de rechter enkel, maar hij lijkt fit genoeg om te starten aanstaande dinsdag.

Bij Oranje ontbreken Gregory van der Wiel en Nigel de Jong, beiden wegens een tweede gele kaart in de kwartfinale tegen Brazilië. Hun meer dan waarschijnlijke vervangers zijn Khalid Boulahrouz en Demi de Zeeuw, waarmee de opstelling niet anders zal zijn dan de 4-2-3-1 die van Marwijk en zijn assistenten niet alleen dit hele toernooi, maar ook de hele kwalificatie zoveel succes heeft gebracht. De 0-1 achterstand tegen Brazilië was zelfs de eerste achterstand van het Nederlands elftal tijdens de kwalificatie en eindronde van dit wereldkampioenschap.

Verwachte basis opstellingen

Uruguay heeft in dit WK, in tegenstelling tot Oranje, al een aantal keer van verschillende basisopstelling gebruik gemaakt. Tegen Frankrijk begonnen ze het toernooi met een 3-5-2 opstelling, die wegens gebrek aan aanvallende structuur werd verlaten. Hierna volgde tegen Zuid-Afrika en Mexico een vorm van 4-3-3 met Suarez als diepste spits. In de achtste finale tegen Zuid-Korea speelde Forlán juist weer achter de spitsen in een 4-3-1-2, een rol die hem uitstekend tot zijn recht doet komen. En opnieuw anders was het tegen Ghana, toen de basisopstelling het meest weghad van een 4-2-3-1 zoals we die van Nederland kennen en opnieuw was Diego Forlán de grote man op de centrale plek achter de spits.

Daarmee is maar aangegeven dat coach Oscar Tabarez, met de veelzeggende bijnaam ‘Maestro’, er niet voor terugschrikt om zijn team op dit WK aan de gegeven omstandigheden aan te passen. Tegen Nederland lijkt het, mede met de afwezigheid van sterspeler Suarez, logischer om een één spitsen systeem te verwachten, meest waarschijnlijk een 4-2-3-1 dan. Dit zou Forlán op zijn geliefde en succesvolle positie achter de spits plaatsen en tegelijkertijd voor de nodige balans op het middenveld zorgen met Perez en Arevalo in een verdedigende rol. Veteraan Abreu, held in Uruguay na zijn ‘Panenka’ tegen Ghana lijkt de aangewezen kandidaat om Suarez in de spits te vervangen. Abreu is wel een heel ander type speler dan de spits van, nu nog, Ajax. Hij is lang, 1.93m, en fungeert meer als aanspeelpunt (target man) dan als man van de actie, wat niet slecht aansluit bij de verwachting dat Uruguay het spel door Nederland zal laten maken en vooral in de counter gevaarlijk zal zijn.

Posted in: WC 2010