Nederland – Slowakije 2-1

Posted on 2 July 2010

0


4-2-3-1 tegen 4-2-3-1 met veel aanvallende positiewisselingen…

De opstellingen

Vooraf stond deze wedstijd in de Nederlandse media toch vooral in het teken van de terugkeer van Arjen Robben in de basiself van het Nederlands elftal op het WK 2010 in Zuid-Afrika. Waar de test van twintig invalminuten tegen Kameroen goed uitpakte, zowel voor het spelbeeld als voor Robbens toch wat tere gestel, waren de verwachtingen in Nederland hoog gespannen.

De opstellingen aan het begin van de wedstrijd

Robbens terugkeer betekende een keur aan mogelijkheden in aanvallend opzicht. Van Marwijk posteerde Robben aan zijn geliefde rechterkant, een positie die hem ook ik deze wedstrijd in staat stelde zijn kenmerkende naar binnen snijdende actie te maken waarmee hij dit seizoen al zo vaak de korte hoek wist te vinden. Op de linkervleugel verdiende Kuijt de voorkeur boven Elia, Afellay en Babel, hoewel de laatstgenoemde nauwelijks serieus in de plannen lijkt te hebben voorgekomen. Voor het overige staat de Nederlandse basis als een huis. De keuze om Kuijt hier te posteren maakte vele positiewisselingen mogelijk, aangezien zowel Sneijder als Van Persie aan de linker zijde goed uit de voeten kunnen. Dit drietal dook dan ook veelvuldig in verschillende posities op.

Aan Slowaakse zijde bleef de 4-2-3-1 opstelling zoals in de succesvolle wedstrijd tegen Italië gehandhaafd. De schorsing van verdedigende middenvelder Strba werd door Vladimir Weiss aangegrepen om aanvallende middenvelder Hamsik een linie terug te halen en zijn plaats achter de spitsen werd voornamelijk ingevuld door Jendrisek, hoewel Weiss en Stoch, de beide vleugelaanvallers frequent met Jendrisek van positie wisselden in het eerste deel van de wedstrijd. Hamsik, op zijn beurt kreeg de taak om het spel meer van achteruit te verdelen dan anders, hierbij gehinderd door Van Bommel en De Jong die om beurten druk op de jonge Slowaak zetten. Helaas bleken Weiss, Stoch en Jendrisek toch meer spelers die de pass ontvangen dan echte spelmakers en Hamsiks aanvallende rol, eerder zo succesvol op dit WK werd node gemist.

De doelpunten

1-0

Dieptepass van Sneijder die de 1-0 inleidt

In de 18e minuut is het, wie anders?, Arjen Robben die de score opent. Slowakije verliest de bal na een ingooi aan de rechter kant van het veld. Let vooral op de positie van de Slowaakse verdedigende middenvelders Hamsik (blauw) en Kucka (geel). Beiden staan halverwege de helft van Nederland op het moment dat Slowakije balverlies leidt. Op dat moment staat Robben pas halverwege de eigen helft, maar de combinatie van zijn snelheid en de handelingssnelheid van Wesley Sneijder zorgt voor een dieptepass waarmee een klassieke twee-tegen-drie situatie ontstaat.  Robin van Persie kruist achterlangs om ruimte te maken in het centrum en Robben plaatst de bal tussen de verdedigers door precies in de korte hoek.

2-0

Vrije trap door Van Bronckhorst (blauw) op Kuijt (rood)

Tijdens het noodgedwongen Slowaakse slotoffensief scoort Sneijder de 2-0. Een vrije trap rond de middellijn, genomen door aanvoerder van Bronckhorst (blauw) terwijl centrale verdediger Skrtel (paars) zich nog bezig houdt met protesteren. Kuijt en Huntelaar staan hierdoor één-tegen-één. Kuijt (rood) kruist met invaller Huntelaar, is teamspeler genoeg om het overzicht te bewaren en vindt Sneijder die de bal perfect plaatst door de benen van verdediger Durica.

2-1

De penalty kan je op veel manieren van commentaar voorzien. Nederland moet het schot er eerder uithalen, Heitinga moet centraal achterin blijven, Stekelenburg moet zijn arm niet uitsteken, of de spits haakt (slim) zijn been achter de arm van de keeper. Afijn, 2-1 met het laatste balcontact…

De statistieken

Wat tijdens de wedstrijd niet direct in het oog springt, maar duidelijk uit de passing statistieken (www.fifa.com) naar voren komt is het opmerkelijke feit dat er slechts één pass van linksback Van Bronckhorst naar linkeraanvaller Kuijt ging tegen 16 naar Robben. Aan de rechterkant zien we hetzelfde patroon: Van der Wiel verstuurde zeven passes naar Robben en maar liefst 16 naar Kuijt. Hiermee hebben beide backs de bal vaker naar doelman Stekelenburg teruggespeeld dan dat zij hun vleugelaanvaller wisten aan te spelen. Wil Nederland in de komende wedstrijden op dit WK aanvallend meer potten breken dan zullen de backs hun vleugelspelers toch vaker moeten bereiken.

Verder valt in de passing statistiek op dat Van Persie slechts 14 balcontacten heeft in de 80 minuten dat hij op het veld staat, ongeveer drie keer zo weinig als het gemiddelde van zijn medespelers (46) en 2,5 keer zo weinig als de Slowaakse spits Vittek. Ook dit zal de volgende wedstrijd behoorlijk hoger moeten zijn. Zie ook deze analyse van Van Persies WK-prestaties, afgezet tegen zijn Premier League prestaties van afgelopen seizoen.

Conclusie

Het Nederlands elftal speeltop dit WK in Zuid-Afika onnederlands voetbal, resultaatgericht en pragmatisch. Of dit voor de belangrijke komende wedstrijd van Nederland tegen Brazilië voldoende zal zijn weten we over een paar uur!

Posted in: WC 2010